Prostata

Afectiunile de prostata ating intr-o masura mai mare sau mai mica toti barbatii cu varsta de peste 40 de ani. Principalele afectiuni ale prostatei sunt reprezentate de adenomul de prostata si adenocarcinomul (cancerul) de prostata.

In ambele situatii simptomatologia (cel putin in fazele incipiente) este similara, de aceea este recomandat un consult urologic periodic tuturor barbatilor peste 40 de ani.

Simptomul cel mai frecvent este urinarea in timpul noptii, mai ales in a doua jumatate a acesteia. Alte simptome des intalnite sunt: urinarea imperioasa, jetul urinar slab, senzatia de mictiune incompleta.

Tratamentul este medicamentos sau, la recomandarea medicului specialist, se intervine chirurgical.

Infectia urinara

Infectia urinara este reprezentata de prezenta unor germeni patogeni in urina, insotita de fenomene specifice. Acestea sunt :

  • Usturimi la mictiune
  • Urinare frecventa
  • Senzatie permanenta de vezica plina
  • Hematurie (uneori)

Aceste simptome apar in infectia localizata la nivelul vezicii (cistita) si nu sunt insotite de febra. Febra apare atunci cand infectia se localizeaza la alte organe ale aparatului urinar : prostata (prostatite acute), rinichi (pielonefrie acute, abcese renale, pionefroze), epididim, testicul (epididimita, orhiepididimita). In aceste situatii si starea generala a pacientului poate fi afectata (mai mult sau mai putin)

Tratamentul poate fi simplu, medical si se prescrie in urma unui consult medical de specialitate.

Uneori necesita interventie chirurgicala.

Litiaza urinara

Litiaza urinara este o afectiune intalnita cu frecventa mare (intre 10% si 20% din populatie)

Calculii se formeaza in general in rinichi unde pot ajunge la dimensiuni variabile. Calculii de dimensiuni mici pot cobora la nivel ureteral, determinand colici renale (dureri violente cu localizare in zona lombara si iradiere spre organele genitale, care nu se modifica la miscare). Colicile renale insotite de febra reprezinta o urgenta urologica majora. La pacientii cu obstructie urinara joasa (adenom de prostata, stricturi uretrale), adica acei pacienti care nu-si golesc complet vezica la sfarsitul urinarii, pot aparea calculi formati in vezica (in urina care «balteste» permanent acolo). La acesti pacienti se impune, dupa indepartarea calculilor, si tratarea cauzei aparitiei acestora.

Uneori, aparitia calculilor este strans legata de anumite obiceiuri alimentare ale pacientului, de aceea o analiza biochimica a calculului si un consult ulterior sunt binevenite.

Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical (minim invaziv – litotritie extracorporeala, ureteroscopie, nefrolitotomie percutanata). Extrem de rar se mai apeleaza la chirurgia clasica.