Litiaza urinara

Litiaza urinara este o afectiune intalnita cu frecventa mare (intre 10% si 20% din populatie)

Calculii se formeaza in general in rinichi unde pot ajunge la dimensiuni variabile. Calculii de dimensiuni mici pot cobora la nivel ureteral, determinand colici renale (dureri violente cu localizare in zona lombara si iradiere spre organele genitale, care nu se modifica la miscare). Colicile renale insotite de febra reprezinta o urgenta urologica majora. La pacientii cu obstructie urinara joasa (adenom de prostata, stricturi uretrale), adica acei pacienti care nu-si golesc complet vezica la sfarsitul urinarii, pot aparea calculi formati in vezica (in urina care «balteste» permanent acolo). La acesti pacienti se impune, dupa indepartarea calculilor, si tratarea cauzei aparitiei acestora.

Uneori, aparitia calculilor este strans legata de anumite obiceiuri alimentare ale pacientului, de aceea o analiza biochimica a calculului si un consult ulterior sunt binevenite.

Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical (minim invaziv – litotritie extracorporeala, ureteroscopie, nefrolitotomie percutanata). Extrem de rar se mai apeleaza la chirurgia clasica.